6 x ...

6x mijn favoriete kookboeken

Ik ben dol op kookboeken! Om uit te koken, maar zeker ook om al watertandend in te bladeren. Ik heb dan ook best een hele verzameling, die ik bovendien regelmatig aanvul met een van de bieb geleend exemplaar. Het leek me leuk om een keer een 6x mijn favoriete kookboeken te doen, ze zijn me immers net zo lief als mijn leesboeken.

Plenty / Yotam Ottolenghi
1. Plenty | Yotam Ottolenghi

Dit vind ik echt een heel fijn boek, ik eet heel graag groenten en dan is dit boek ideaal. Er staan ontzettend veel lekkere recepten in, vaak verrassend en (helaas) ook vaak met lange ingrediëntenlijsten, maar allemaal even lekker. Mijn lievelingsrecept uit dit boek is de polenta met paddenstoelen en kruiden. Puur comfortfood, heerlijk, het water loopt me nu al in de mond. Het is niet echt een boek voor de beginnende kok en ook niet voor een snelle doordeweekse hap, maar als je op een vrije dag graag een lekkere, verrassende maaltijd op tafel zet dan is dit iets voor jou.

Lees mijn review van dit fijne kookboek

Home Made / Yvette van Boven
2. Home Made | Yvette van Boven

Al doorbladerend besef ik me dat ik niet eens zo gek veel uit dit boek gekookt heb, maar van alleen al het bladeren in dit boek (en de andere boeken van Yvette van Boven) word ik blij. Ze zien er zo ontzettend mooi uit, de foto’s zijn prachtig, er wordt volop gebruik gemaakt van knipkunst en het is heel speels opgemaakt. Wat ik ook leuk vind is dat Yvette je uitdaagt om nieuwe dingen te proberen, je eigen kaasje maken bijvoorbeeld, of eendenham. En natuurlijk heb ik dat geprobeerd, (ik ben een soort bucket list kok – heb een hele waslijst aan dingen die ik nog eens wil proberen) superleuk en lekker!

Het recept uit dit boek dat ik waarschijnlijk het meest gemaakt heb is de citroenlimonade (heerlijk met warm weer) en de zabaglione, yum! Maar er volgt zeker nog meer, oja, en op mijn wishlist staat inmiddels ook Home Baked, dit heb ik onlangs bij de bieb geleend, maar ik wil het graag zelf hebben, het is te leuk!

Ook van Yvette: HomeBaked

Jamie Oliver
3. Alles van Jamie Oliver

Zes boeken heb ik al van deze charmante Engelsman, ik word altijd weer blij van zijn enthousiasme. Een klein beetje olijfolie hier, een klontje boter hier, “lovely!”. En dan zie ik hoeveelheden voorbij komen waarbij ik denk dat onze “kleine beetjes” mijlenver uit elkaar liggen. Zijn laatste boek staat ook nog op mijn wishlist, ik ben dol op comfortfood. Ik kook graag uit zijn boeken, de recepten zijn makkelijk, niet te precies en eigenlijk altijd lekker. Maar mijn absolute favorieten zijn de Eenvoudige chocoladetaart uit zijn eerste boek en de Pasta voor meisjes van plezier uit Jamie’s dinners, goddelijk! En die laatste is nog snel klaar ook.

Ook van Jamie: Jamie’s Comfort food

De kunst van het koken
4. De kunst van het koken | Julia Child, Simone Beck & Louisette Bertholle

Heb je die film al gezien met Meryl Streep? Julie & Julia? Niet? Doen hoor! Een must-see voor bloggers en kookliefhebbers. Naar aanleiding van die film leende ik dit kookboek van de bieb, ooit wil ik het zelf graag hebben. Ik ben dol op zulke naslagwerken, De zilveren lepel heeft ook een plekje in mijn kast. Er staan zo ontzettend veel recepten in dat je er jaren mee vooruit kan, maar daar gaat het me eigenlijk niet om. Ik houd van het verhaal erachter, maar daarvoor moet je de film maar kijken.

Miss Dahl's heerlijkheden / Sophie Dahl

5. Miss Dahl’s heerlijkheden | Sophie Dahl

Naast fijne romans schrijft de kleindochter van Roald Dahl ook hele fijne kookboeken. Ze bieden een inkijkje in haar leven want ze schrijft net als Jamie Oliver en Yvette van Boven altijd een persoonlijke toelichting bij een recept. Ze kookt relatief eenvoudige maar lekkere gerechten, mijn favoriete recept van haar is de Aubergine Parmigiana een gerecht dat bij ons regelmatig op tafel komt omdat het zo ontzettend heerlijk is. Ook haar andere kookboek Van seizoen tot seizoen is fijn.

Ik zei al dat kookboeken voor mij om meer gaan dan lekkere recepten, ik vind de fotografie en styling vaak ook prachtig. Daarom dit fotootje met mijn lievelingsboeken vol zoetigheden, zijn het geen snoepjes?
Zoete-kookboeken

6. Meringue: zoet, zalig en oogverblindend schuim | Alex Hoffler en Stacey O’Gorman

Dit boek heeft me echt verleid door die fantastische foto op de cover, ik word er zo vrolijk van. Gelukkig is het ook nog eens een heel leuk en vooral lekker boekje. Er staan (uiteraard) alleen recepten in voor meringues, maar daar kan je heerlijke dingen mee maken, zoals mijn favoriet, de Pretzel-chocoladetaart met marshmallowmeringue. Het klinkt een beetje vreemd misschien, maar hij is zo ontzettend lekker! Ik vind het overigens ook gewoon leuk om vrolijk gekleurde schuimpjes te maken, met de tips uit het boek lukken ze altijd, ze zien er indrukwekkend en superblij uit en het is helemaal niet moeilijk. Ideaal voor een feestje.

Previous Post Next Post

Nog geen reacties

Ik wil wel reageren