Non-fictie, Review

Opgeruimd! van Marie Kondo

Bladzijde 26, zin 1: “Als we elke plek afzonderlijk opruimen, valt het ons niet op dat we eigenlijk hetzelfde werk staan te doen op een andere plek en daardoor in een vicieuze cirkel terechtkomen.”

Opgeruimd! | Marie Kondo | Bladzijde26.nl

Op dit boekje is echt maar één woord van toepassing: “Inspirerend!” Op 6 mei zag ik bij Eén Vandaag een item over deze Japanse opruimgoeroe voorbij komen. Ik had al eerder van haar gehoord en was al nieuwsgierig dus toen ik het boekje de volgende dag bij de Bruna zag liggen had ik het bijna gekocht. Bijna ja, maar ik vond het te duur en gezien mijn werkloze status leek me dat geen goed plan. Nou ja, een lang verhaal kort, diezelfde middag schafte ik nog het ebook aan en een paar uur later kon ik niet wachten om te beginnen.

Vuilniszakken vol

Inmiddels heb ik al heel wat vuilniszakken met allerlei spul, kratten oud papier en zelfs een hele stapel foto’s de deur uit gedaan. Het voelt heerlijk opgeruimd in huis en ik ben razendenthousiast over de methode Konmari. Ik heb haar methode behoorlijk strikt gevolgd, behalve dan wanneer het op boeken aankomt, daar heb ik nog niet helemaal goed geluisterd. Boeken wegdoen stuit me bijna nog meer tegen de borst dan foto’s wegdoen. Maar wellicht komt het nog want het idee om alleen boeken te hebben waar ik blij van word spreekt me erg aan.

Methode Konmari

Wat is dan die methode Konmari precies? Natuurlijk kan je het beste haar boekje lezen, dan heb je ook alle voorbeelden en uitleg erbij. Maar eigenlijk is het heel eenvoudig. Marie Kondo hanteert een paar principes:

* Ruimop per categorie.
Dus kleding in plaats van slaapkamer en boeken in plaats woonkamer. Op deze manier heb je beter overzicht van wat je hebt – zie ook het citaat van bladzijde 26 hierboven.

* Houd een vaste volgorde aan: kleding / boeken / paperassen / komono (allerlei) / spullen met emotionele waarde.
Je begint zo relatief eenvoudig en je traint jezelf gaandeweg om aan het eind ook de moeilijkste categorie aan te kunnen pakken.

* Gooi eerst weg voordat je opruimt.
Weggooien gaat als volgt, je verzamelt al je spullen binnen een bepaalde categorie. Dan neem je elk item in handen en bedenkt of je er blij van wordt. In het Engels klinkt dat extra leuk vind ik: “Does it spark joy?”. Zo niet, dan kan het weg.

* Opruimen betekent alles een vaste plek geven, bij voorkeur per categorie en vooral niet gestapeld.
Dit betekent vooral voor je kledingkast veel verandering, want geen sokkenbolletjes en stapels t-shirts meer, maar overzichtelijke rijen gevouwen spul, heel handig.

Aanrader

Ik kan het iedereen aanraden. Ook J is inmiddels om en ons huisje voelt heerlijk ruim en licht. Ik ben dan ook heel erg van plan om dit zo te houden, maar volgens Marie Kondo is dat waarschijnlijk geen enkel probleem en omdat tot nu toe alles klopt ben ik ook geneigd dit te geloven 🙂

Voor/na

Je hebt trouwens helemaal gelijk, wat voor/na-foto’s waren leuk geweest ter illustratie, maar die ben ik vergeten te maken. Voor foto’s is het nu al te donker maar ik zal morgen bij daglicht een paar na-foto’s maken als bewijs. Check intussen Pinterest voor inspiratie, ik ben echt niet de enige die enthousiast is.

Boeken weggooien is moeilijk

Oja, ik zei al dat ik met het boekendeel wat moeite heb. Ik ben veel te bang dat ik straks mijn hele verzameling kwijt ben en aan dat idee moet ik nog een tijdje wennen. Wel heb ik de boeken die ik zeker weten niet herlees of waar ik echt niet blij van word uit de kast gevist. Zij gaan binnenkort naar de kringloop tenzij jij er één of meer wilt hebben. Ik stuur je ze op tegen verzendkosten of je komt ze halen, dat kan en mag natuurlijk ook. Maar daar maak ik even een aparte blogpost (hier) voor, wel zo makkelijk.

Maar ik ben eigenlijk wel benieuwd, had jij al van de Konmari-methode gehoord? En wat vind je ervan? Duik jij morgen gewapend met een rol vuilniszakken in je kledingkast?

Opgeruimd! (Jinsei ga tokimeku katazuke no maho)
Marie Kondo
A.W. Bruna Uitgevers, 2015
Boek 22/53 #boekperweek

Previous Post Next Post

6 Reacties

 • Reply Van 26 tot 26 – Mei! | Bladzijde26 26 mei 2015 at 16:58

  […] Kondo / Opgeruimd! […]

 • Reply Margriet van Sonsbeek 12 juni 2015 at 20:44

  Ik heb hem besteld bij de bieb. Benieuwd hoeveel ik weg ga gooien.

  • Reply Marloes 13 juni 2015 at 09:44

   Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vind, en inderdaad ook naar hoeveel je weggooit.

 • Reply Van 26 tot 26 – Juni! | Bladzijde26 26 juni 2015 at 20:50

  […] aan het lezen, daarvan kan ik er weer eentje afvinken plus er zijn er een aantal “gekonmarid/t”. Maar vanwege de ANWB/Elly’s Choice actie zijn er ook weer een paar bijgekomen, dus volgens […]

 • Reply Margriet van Sonsbeek 10 september 2015 at 23:11

  Na maanden wachten (ja echt waar), lag het boek enkele weken terug bij de bieb voor mij klaar.
  Gisteren heb ik hem uitgelezen en ik heb de vuilniszakken al klaar liggen. Nu nog even de tijd vinden om aan de slag te gaan. Ik ben benieuwd naar mijn resultaat. Ik hou je op de hoogte!

 • Ik wil wel reageren