Review

Review: De bibliothecaresse van Auschwitz | Antonio Iturbe

Bladzijde 26, zin 1: “Hoewel Dita nog maar een paar dagen bibliothecaresse is, heeft ze het gevoel dat ze het werk al weken of maanden doet.”

De bibliothecaresse van Auschwitz | Antonio Iturbe | Bladzijde26.nl

Op een dag als vandaag past een boek als dit. Zeventig jaar geleden alweer, maar laten we nooit vergeten wat er toen is gebeurd en laten we er altijd voor waken dat we opnieuw in zo’n situatie terecht komen.

Waar gaat het over?

De bibliothecaresse van Auschwitz is het verhaal van Dita, veertien jaar oud als ze Auschwitz binnengaat. Samen met haar vader en moeder komt ze in het familiekamp terecht. Wanneer de volwassenen en oudere kinderen overdag werken worden de jonge kinderen bezig gehouden in barak 31. Officieel mogen ze daar alleen spelen, maar er is illegaal een schooltje opgericht. Dita werkt er als assistente. Zij is verantwoordelijk voor de acht boeken die het schooltje in het geheim rijk is en die ze vertroetelt als een kostbare schat.

Wat vind ik van De bibliothecaresse van Auschwitz?

Een heftig boek dit, en om het nog erger te maken is het ook nog waar gebeurd. Ongelooflijk hoe wreed mensen kunnen zijn, dat we elkaar dit kunnen aandoen, ik kan er met mijn hoofd niet bij. Het is dan ook beslist geen ontspannend boek, maar wel erg mooi. De kracht en levendigheid die uitgaat van Dita inspireert, je voelt gewoon dat ze bijzonder is. Net als Fredy Hirsch, die de leiding heeft over het schooltje, een ontzettend moedige man.

Dita

Het verhaal richt zich echter vooral op Dita, alles wat zij meemaakt, denkt en voelt komt voorbij. Daardoor krijg je een indruk van het leven in het kamp, de honger, het verdriet, de angst. Het was een hel, maar zelfs in een hel zijn er soms lichtpuntjes. Soms wordt er een uitstapje gemaakt naar een ander personage, naar Rudi Rosenberg bijvoorbeeld, hij werkt als registrator in het kamp en daardoor heeft hij een totaal ander blikveld als Dita. Dit maakt het verhaal nog interessanter.

Ik vind De bibliothecaresse van Auschwitz een prachtig en ontroerend verhaal dat spreekt van veerkracht en moed. Een eerbetoon dat iedereen zou moeten lezen.

Welk boek over de Tweede Wereldoorlog vind jij dat iedereen zou moeten lezen?

De bibliothecaresse van Auschwitz (La bibliothecaria)
Antonio Iturbe
Boekerij, 2013
Boek 20/53 #boekperweek

Previous Post Next Post

Nog geen reacties

Ik wil wel reageren