6 x ...

6x over moeder omdat het vandaag Moederdag is

Speciaal voor Moederdag zes boeken waarin moeders een grote rol spelen.

De erfenis van Elizabeth - Kirsty Wark

1. De erfenis van Elizabeth | Kirsty Wark

Dit boek las ik nog niet zo lang geleden en ik schreef er ook een blog over. Het verdient een plekje op deze lijst omdat ik de relatie tussen dochter en demente moeder mij ontroerde.

Mama Tandoori | Ernest van der Kwast | Bladzijde26.nl

2. Mama Tandoori | Ernest van der Kwast

De eerste keer dat ik jurylid was voor de NS Publieksprijs zat dit boek bij de selectie. Het schetst een beeld van de “ietwat” onorthodoxe Indiase moeder van de schrijver. Ik vond het een grappig boek en een grappige moeder. Het is absoluut goed geschreven. Ik had medelijden met hem als kind, maar die moeder! Zolang je er niet mee te maken hebt blijf je om haar lachen.

Onder Volwassenen | Sophie Dahl | Bladzijde26.nl

3. Onder volwassenen van Sophie Dahl

Van de kleindochter van Roald Dahl (die trouwens ook fantastische kookboeken schrijft). Een heerlijk boek over de wat moeizame relatie tussen een jong meisje en haar artistieke, zweverige, alleenstaande moeder. Ik heb er al twee keer van genoten.

Schuilplaats | Elizabeth Musser | Bladzijde26.nl

4. Schuilplaats | Elizabeth Musser

Bij dit boek heb ik maar een heel korte aantekening gemaakt: “Dochter zorgt voor zieke moeder en komt nader tot haar. Fijn boek, niet meer en niet minder.” Omdat ik me dit boek niet goed kan herinneren heb ik wat meer info opgezocht, maar mijn aantekening uit 2012 bleek een goede samenvatting.

Kamer | Emma Donnaghue | Bladzijde26.nl

5. Kamer van Emma Donaghue

Dit vond ik een mooi en heftig boek, het gaat over Jack, hij is 5 en nog nooit buiten geweest. Hij leeft samen met zijn moeder in een kamer, ze mogen er niet uit. Iets wat je jezelf eigenlijk niet wil en kan voorstellen, maar toch is Kamer de moeite waard om te lezen, het grijpt je aan en zet je aan het denken.

Souvenir | Therese Fowler | Bladzijde26.nl

6. Souvenir van Therese Fowler

Ook bij dit boek slechts een korte aantekening, het gaat over een veertigjarige vrouw met een vijftienjarige dochter die erachter komt dat ze een ongeneeslijke ziekte heeft. Ik vond het meeslepend en heb heel wat traantjes weggepinkt.

Welk boek zou jij nog toe willen voegen aan mijn lijstje? 

Enne Mams, fijne Moederdag en dank je wel voor alles!

Previous Post Next Post

Nog geen reacties

Ik wil wel reageren