Review

Review: Landgoed Longbourn | Jo Baker

Bladzijde 26, zin 1: “Papa doelt niet op jouw beaus, Lydia – of wel, papa?”

Landgoed Longbourn | Jo Baker | Bladzijde26.nlAls je net als ik fan bent van Pride and prejudice van Jane Austen (ik kan maar niet wennen aan de Nederlandse titel) dan moet je dit boek gewoon lezen.

Waar gaat Landgoed Longbourn over?

Het speelt zich af in precies dezelfde tijdspanne als Pride and prejudice, op precies dezelfde locatie en er gebeurt precies hetzelfde, alleen de hoofdpersonen zijn anders. Waar het personeel van de familie Bennet in Austen’s verhaal slechts op de achtergrond aanwezig is draait Landgoed Longbourn volledig om hen en speelt de familie Bennet slechts een bijrol. Dat kan natuurlijk helemaal verkeerd uitpakken, maar dat doet het beslist niet, integendeel.

Dienstmeisje Sarah heeft het niet makkelijk bij de Bennets, het werk is zwaar, eentonig en er lijkt nooit een einde aan te komen. Toch staat er genoeg op stapel met het verblijf van het regiment in Merryton, de komst van Mr. Bingley en de logeerpartij van Mr. Collins. En inderdaad, waar al deze gebeurtenissen grote gevolgen hebben voor de familie hebben ze dat ook voor hun personeel. Tot aan Pemberley toe.

Wat vind ik ervan?

Ik heb Pride and Prejudice al vaak gelezen en zag ook de televisieserie van de BBC al meerdere keren. De verfilming met Keira Knightley zag ik al twee keer (die kan beslist niet tippen aan de BBC-versie) en ik las ook eerder boeken die voort borduren op dit verhaal. Ik was dan ook erg nieuwsgierig naar Landgoed Longbourn. En ook een beetje bang voor teleurstelling als ik eerlijk ben, want het kan altijd dat de variant je het plezier in het origineel voorgoed teniet doet. Maar daarover hoef je je geen zorgen te maken. Jo Baker schrijft goed en weet min of meer dezelfde sfeer te creëren als Jane Austen. De karakters van de originele hoofdpersonen blijven in tact, net als alles wat zij mee maakten. In feite wordt het verhaal gewoon verdubbeld en zeg nou zelf, daar kan je toch eigenlijk geen bezwaar tegen hebben?

Las jij ook wel eens een boek dat voort borduurde op een ander boek? Welk en wat vond je ervan?

Boek 17/53 #boekperweek

Landgoed Longbourn (Longbourn)
Jo Baker
Uitgeverij De Bezige Bij, 2013

Previous Post Next Post

5 Reacties

 • Reply amberlinde 11 april 2015 at 10:34

  Leuk! Dit boek heb ik al een paar keer toch maar laten liggen bij de boekhandel, maar misschien nu toch maar eens meenemen. Ik ben ook fan van Pride & Prejudice (en ril ook van Trots & Vooroordeel!), maar over het algemeen doen de adaptaties het minder goed bij mij. Het boek Death Comes to Pemberly vond ik niet echt geweldig bijvoorbeeld. De daarop gebaseerde driedelige miniserie van de BBC is dan echter wel weer erg goed: heel Austenesk! Misschien een tip voor jou?

  • Reply Marloes 11 april 2015 at 12:48

   Ik heb ook al meer adaptaties gelezen, onder andere Mr. Darcy’s dochters van Elizabeth Aston, dat vond ik ook niet echt iets. Landgoed Longbourn beviel me daarentegen wel. Maar ik ga ook eens kijken of ik die miniserie kan vinden, wie weet…

 • Reply Margriet van Sonsbeek 11 april 2015 at 15:52

  Ik kreeg Jane Austen afgelopen week niet gevonden in onze mini-bibliotheek. Als ik Pride en prejudice gelezen heb, volgt deze!

 • Reply Van 26 tot 26 – April! | Bladzijde26 1 mei 2015 at 15:23

  […] Jo Baker / Landgoed Longbourn ♥♥♥ […]

 • Ik wil wel reageren