Review

Review: Het huis aan de gouden bocht | Jessie Burton

Bladzijde 26, zin 1: “Nederlanders hoorden een ark te bouwen om zich tegen het stijgende water te beschermen, maar dat had hij niet gedaan.”

Het huis aan de gouden bocht | Jessie Burton | Bladzijde26.nl

Met dit boek heb ik al een paar keer in mijn handen gestaan en steeds niet gekocht omdat ik twijfelde. Het voelde teveel als zo’n boek met een kleur en bloem in de titel (De gouden tulp bijvoorbeeld). Maar toen ik het in de bieb zag staan nam ik het natuurlijk mee, want ik was toch wel nieuwsgierig.

Waar gaat het over?

Het huis aan de gouden bocht speelt zich af in Amsterdam en ook nog eens in de Gouden Eeuw. Het is het verhaal van Nella die trouwt met een rijke Amsterdamse koopman. Van hem krijgt ze een levensgroot poppenhuis cadeau dat ze naar haar eigen smaak mag inrichten. Maar met de bestelde miniaturen lijkt iets vreemds aan de hand. En ook het leven in het koopmanshuis blijkt anders dan gedacht.

Wat vind van Het huis aan de gouden bocht?

Maar ik ben blij dat ik het niet gekocht heb, het is een boek dat lekker weg leest dat wel, het is alleen geen buitengewoon staaltje schrijfkunst. Jessie Burton is vooral een verhalenverteller, ze heeft een goed leesbare schrijfstijl maar pareltjes van zinnen ontbreken. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, maar het is voor mij wel een selectiecriterium wanneer ik een boek wil aanschaffen. Tenzij het overduidelijk chicklit betreft, dan gelden ineens hele andere criteria.

Aanrader

Het is een spannend verhaal en tegelijkertijd een interessant inkijkje in het huishouden en het leven van een rijke koopman in de Gouden Eeuw. Het is absoluut een leuk boek om te lezen, dus ik zou zeggen, neem het volgende keer eens mee bij de bieb. (Of bij de boekwinkel dat kan natuurlijk ook – jij hoeft je tenslotte niet aan mijn criteria te houden). Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

Boek 18/53 #boekperweek

Het huis aan de gouden bocht (The miniaturist)
Jessie Burton
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2014

Ook van deze schrijver: De muze

Previous Post Next Post

1 reactie

  • Reply Van 26 tot 26 – April! | Bladzijde26 1 mei 2015 at 15:23

    […] Jessie Burton / Het huis aan de gouden bocht ♥♥♥ […]

  • Ik wil wel reageren