Review

Review: Het geluid van de nacht | María Dueñas

Bladzijde 26, zin 1: “Ramiro wachtte al op me.”

Het geluid van de nacht | Maria Duenas | Bladzijde26.nlHet verhaal van Het geluid van de nacht:

Dit is het verhaal van Sira. Ze wordt geboren in 1911 en groeit op in een armoedige buurt in Madrid. Al heel jong gaat ze aan het werk in een naaiatelier, net als haar alleenstaande moeder. Maar de tijden veranderen en met naaiwerk valt al snel geen geld meer te verdienen. Volgens Sira’s verloofde is leren typen de oplossing, want dan kan ze voor de overheid gaan werken.

Na een bezoek aan een typemachinewinkel komt Sira’s leven in een stroomversnelling terecht. Ze wordt verliefd, verbreekt haar verloving, ontmoet voor het eerst haar vader en vertrekt samen met haar nieuwe liefde, naar Tanger in Marokko. Al gauw blijkt dat Ramiro verre van de ideale man is en blijft ze alleen achter zonder mogelijkheid om terug te keren naar Spanje. Geholpen door haar talent als naaister en haar vriendin Candelaria bouwt Sira in Tétouan een nieuw en spannend leven op als couturière. Maar de ontwikkelingen in Europa raken ook haar leven in Tétouan en ze keert terug naar Madrid met een geheime missie.

Wat vind ik ervan?

In één ruk uitgelezen (het was zondag) en al op bladzijde 40 met tranen in mijn ogen. María Dueñas heeft me werkelijk dit boek in gezogen, heerlijk! Ze schrijft erg fijn, meeslepend, zodat Sira echt gaat leven. Ik heb genoten van dit boek, het vertelt het verhaal van een jonge vrouw die vecht voor haar plekje in de wereld en pakt tegelijkertijd een aantal belangrijke historische gebeurtenissen mee. Dat laatste maakt het extra interessant, het geeft het verhaal meer gewicht. Kortom zeker een aanrader, maar wel meer voor een vrouw dan een man.

Het valt me trouwens op dat ik steeds vaker gebruik maak van mijn rondslingerende iPad om even iets op te zoeken. In dit verhaal was dat onder andere een afbeelding van een bepaalde jurk (deze) en een foto van een Spaanse politicus. Pure nieuwsgierigheid.

Doe jij dit ook?

Boek 15/53 #boekperweek

Het geluid van de nacht (El tiempo entre costuras)
María Dueñas
Uitgeverij Wereldbibliotheek, 2012

Previous Post Next Post

1 reactie

  • Reply Van 26 tot 26 – Maart! | Bladzijde26 26 maart 2015 at 15:26

    […] María Dueñas / Het geluid van de nacht ♥♥♥ […]

  • Ik wil wel reageren