Review

Review: De erfenis van Elizabeth | Kirsty Wark

Bladzijde 26, zin 1: “Natuurlijk weet ik dat.”

Ze zeggen wel eens “Don’t judge a book by it’s cover” maar doe dat in dit geval vooral wel, want wat een plaatje is dit. En gelukkig is het ook een fijn boek!

De erfenis van Elizabeth - Kirsty Wark

Waar gaat het over?

De erfenis van Elizabeth is eigenlijk het verhaal van twee vrouwen. Elizabeth, een alleenstaande dame van 92, woont in een heerlijk huis op een Schots eiland. Ze geniet van haar tuin en is best tevreden, maar ook wat onrustig nu ze het einde van haar leven voelt naderen. Een vriend raadt haar aan haar levensverhaal op te schrijven om zo met zichzelf in het reine te komen en in alle rust te kunnen sterven.

Maar De erfenis het is ook het verhaal van Martha, 35 jaar, journaliste en nog net niet single. Door een bijzondere omstandigheid laat Elizabeth haar huis na aan Martha’s moeder, die helaas dementeert en zich het huis en Elizabeth niet kan herinneren. Martha besluit als gevolmachtigde de erfenis toch te accepteren en het huis te betrekken. Zo peddelt zij heen en weer tussen Elizabeth’s huis en haar persoonlijke zoektocht naar wie Elizabeth was, en haar moeder in Glasgow, die niet meer alleen kan zijn. Stukje bij beetje wordt duidelijk wie Elizabeth was en waarom zij haar geliefde huis naliet aan een volslagen onbekende.

Wat vind ik van De erfenis van Elizabeth?

Een fijn boek dus. Ik houd van boeken die de verhaallijnen van verschillende hoofdpersonen door elkaar vlechten, waarbij de personages te herkennen zijn door hun taalgebruik of de gekozen stijlvorm. Dit boek paste daarom heel goed in mijn straatje. Beide hoofdpersonen vond ik sympathiek en het concept en de locatie spreken me ook aan (Schotland staat hoog op mijn “te bezoeken”-lijstje). Wel vond ik het verhaal hier en daar wat dun en overdreven, de romances verlopen wel heel soepeltjes, en waarom een tweeling, is één kind niet genoeg?

Spoiler

*Spoileralert* (selecteer om te kunnen lezen)
Zo ook het einde, ik vond het niet nodig ondanks dat het mooi beschreven was. Het kwam voor mij ook als een volslagen verrassing, ik had helemaal niet het idee dat er nog een “geheim” was, laat staan dit geheim. Het deed voor mij een beetje afbreuk zelfs. Jammer.
*Einde spoileralert*

Aanrader

Geen hoogdravende literatuur, maar wel een aanrader. Zeker als je stiekem droomt van die, nu nog onbekende, maar heel rijke suikertante die haar hele hebben en houden aan je nalaat. Maar misschien ook als je dementie van dichtbij meemaakt. Ik kan het niet echt beoordelen, maar vond het bij vlagen hartverscheurend en ook heel lief.

Boek 12/53 #boekperweek

De erfenis van Elizabeth (The legacy of Elizabeth Pringle)
Kirsty Wark
A.W. Bruna Uitgevers, 2014

Previous Post Next Post

2 Reacties

  • Reply Van 26 tot 26 – Maart! | Bladzijde26 26 maart 2015 at 15:26

    […] Kirsty Wark / De erfenis van Elizabeth ♥♥♥ […]

  • Reply 6x over moeder omdat het vandaag Moederdag is | Bladzijde26 10 mei 2015 at 19:35

    […] van Elizabeth van Kirsty Wark Dit boek las ik nog niet zo lang geleden en ik schreef er ook een blog over. Het verdient een plekje op deze lijst omdat ik de relatie tussen dochter en demente moeder mij […]

  • Ik wil wel reageren