Review

Review: De brief voor de koning | Tonke Dragt

De brief voor de koning | Tonke Dragt | Bladzijde26.nlLang leve de Luisterbieb-app van de Bibliotheek! Deze maakt het mogelijk dat ik één van mijn favo boeken ooit nog nooit gelezen heb. Ik heb het over De brief voor de koning van Tonke Dragt. Een werkelijk fantastisch boek dat iedereen gewoon moet lezen, jong of oud.

Klassiekers

En als je dan net als ik gegrepen bent, er is gelukkig een vervolg: Geheimen van het wilde woud. Allebei zijn het absolute klassiekers. Ze werden al meer dan 50 jaar geleden geschreven. De brief voor de koning dateert uit 1962! En het is geen seconde ouderwets of traag, beide zijn absolute pageturners.

Luisterbieb

Voor zover ik dat natuurlijk kan zeggen van boeken die ik alleen nog maar geluisterd heb :). Vorig jaar maakten ze allebei deel uit van de Luisterbieb-collectie. Ik heb ze zeker drie keer geluisterd, zo genoot ik ervan. Heel lastig ook. Want over een luisterboek doe je natuurlijk veel langer dan over een leesboek en ik heb de tic dat een boek “uit” moet. Ik luisterde dus onderweg naar mijn werk, tijdens het hardlopen, ’s nachts in bed, onderweg naar de stad. Ik kon mijn oordopjes gewoon niet wegleggen, ik moest weten hoe het verder ging. Die magie bleek niet uitgewerkt bij de tweede en derde keer, zelfs nu krijg ik weer zin om opnieuw te luisteren. Helaas, in de Luisterbieb veel prachtige boeken maar geen meer van Tonke Dragt.

Waar gaat De brief voor de koning over?

Waar de boeken dan overgaan? Over de zestienjarige Tiuri, bijna ridder, woonachtig in het fictieve rijk Dagonaut. Van een stervende ridder krijgt hij opdracht een geheime brief te bezorgen aan de koning van buurland Unauwen. Een tocht vol avontuur en gevaar. Dwars door de beide koninkrijken, opgejaagd door rode ruiters en grijze ridders, voortdurend op zijn hoede maar vol moed en dappere daden.

Het is een boek over vriendschap, vertrouwen, moed en trouw. Over een jongen die dapper is en ervoor gaat omdat hij gelooft dat het goed is én omdat hij het heeft beloofd. Hij heeft het niet makkelijk onderweg, maar hij maakt veel vrienden en lijkt het gezegde “wie goed doet, goed ontmoet” waar te maken. Toch is het beslist niet zoetsappig, bij vlagen is Tiuri jaloers, heeft hij twijfels over zijn doel, zijn vrienden, zichzelf. Net als iedereen dus, wellicht is het daarom zo’n ontzettend fijn boek.

Letter for the king (De brief voor de koning) | Tonke Dragt | Bladzijde26.nl

Vertaald

Je weet misschien dat het verhaal een aantal jaren geleden verfilmd is. Ik heb overigens geen idee of de film de moeite waard is. Ik ben niet zo van de boekverfilmingen. En ik heb van deze verhalen zulke mooie plaatjes in mijn hoofd, dat ik het zonde vind om die te laten vervangen door de filmbeelden.

Wat ik wel heel leuk vond om te lezen is dat de Engelse vertaling van De brief voor de koning een groot succes is. Ze waren er heel laat bij die Engelsen, maar ze maken het goed met fantastische recensies. Lees bijvoorbeeld dit artikel eens in The Independent, het is gewoon een lofzang en dan ben ik stiekem toch wel een beetje trots.

En jij, heb jij een favoriet luisterboek?

Update – april 2018:

Inmiddels staat het alweer een paar jaar in de kast. Ik ben nog steeds heel erg fan! Ook van het lezen heb ik al meerdere keren heel erg genoten, en dat mijn grote vreugde staan de luisterboeken in de Storytel-app, superfijn. De boeken zijn trouwens fantastische geïllustreerd door Tonke Dragt zelf. En in de uitgave die ik heb, vertelt ze ook hoe het boek is ontstaan, superleuk om te lezen! Dat wilde ik nog even kwijt, plus mijn traditionele review-opener, deze keer als afsluiting:

Bladzijde 26, zin 1: “Maar voordat ik de kamer van mijn gast had bereikt, kwam die al de trap af.”

Previous Post Next Post

1 reactie

  • Reply Review: Torenhoog en mijlen breed | Tonke Dragt | Bladzijde26 25 augustus 2015 at 10:46

    […] Omdat De brief voor de koning & De geheimen van het wilde woud voor mij de ontdekking van 2014 waren verheugde ik me heel erg op dit boek van de #flowboekenchallenge-lijst. […]

  • Ik wil wel reageren