6 x ...

6x over ballet

Soms heb ik nog een klein beetje ruzie met WordPress, zo ook nu… Ik kom er net achter dat ik deze post nooit gepubliceerd heb en daar baal ik best een beetje van want ik vond hem zo leuk! Daarom alsnog, 6x ballet, geschreven op zondag 8 maart.

Gisteravond zijn we naar het fantastische Nationaal Ballet geweest in de Stopera in Amsterdam, ze speelden Het Zwanenmeer. Het was absoluut prachtig! Vooral de aktes waarbij al die zwanen daadwerkelijk samen dansen en de solo’s van Odette & Odile (gedanst door dezelfde soliste, zo knap) waren heel, heel mooi! Via deze link krijg je een heel klein beetje een idee. Kortom ik heb genoten en helemaal geïnspireerd door al die fantastische dansers en danseressen trakteer ik je nu op zes boeken waarin ballet een rol speelt.

1) Zwanendans | Meg Howrey

Zwanendans_Meg-HowreyZwanendans gaat over twee zussen die allebei bij hetzelfde prestigieuze gezelschap dansen. Dat betekent hard werken en omgaan met immense druk en onderlinge concurrentie. Dit boek biedt een mooi inkijkje in de danswereld, de schrijfster heeft zelf op hoog niveau gedanst en weet duidelijk waar ze over praat. Ik vind het een aanrader. Bovendien krijg je en passant ook het verhaal van het Zwanenmeer mee omdat dit, uiteraard zou ik bijna zeggen, een rol speelt in het boek.

2) Vaslav | Arthur Japin
Vaslav

Over de beroemde balletdanser Vaslav Nijinski die op zijn 31-ste vanuit het niets stopt met dansen en praten. Drie ooggetuigen blikken jaren later in Sankt Moritz terug op dit dramatische moment en proberen te reconstrueren hoe Nijinski ertoe kwam. Zelf had ik wat moeite met dit boek, het kon mij niet voldoende boeien, ondanks dat ik het onderwerp interessant vond en vind. Maar in een lijstje met boeken over ballet mag deze natuurlijk niet ontbreken.

3) De ware geschiedenis van Mathilde Kschessinska | Adrienne Sharp
De ware geschiedenis van Mathilde Kschessinska

De fictieve, maar wel op waarheid gebaseerde, memoires van Mathilde Kschessinksa, eens prima ballerina van het Russische keizerlijke ballet en maîtresse van de Tsaar. Het verhaal vertelt over de liefde van Mathilde voor de Tsaar, maar geeft ook een mooi beeld van de revolutie. Een interessant boek!

4) Ze noemen me duivelskind | Michaela DePrince en Elaine DePrince
Ze noemen me duivelskind

Omdat ze gisteren meedanste in het ballet krijgt deze autobiografie ook een plekje. Het levensverhaal van de eerste zwarte ballerina in een topgezelschap. Over doorzettingsvermogen en je droom naleven. Ik heb het nog niet gelezen en houd niet van autobiografieën, maar ik zet het toch op mijn noglezenlijstje.

5) Het Zwanenmeer | Marko Simsa
Het Zwanenmeer

Een heel mooi prentenboek over het Zwanenmeer, dat wordt verkocht inclusief cd met de muziek. Dit gaat op de lijst met boekjes die ik ooit nog cadeau ga doen aan mijn nichtje (gisterochtend had ze balletles nummer 2, nog geen twee-en-half jaar oud, te schattig!).

6) Honden doen niet aan ballet | Anna Kemp & Sarah Ogilvie

Honden doen niet aan balletNog zo’n boek voor m’n nichtje, zo leuk dit! Over een hondje dat ook graag op balletles wil, wat natuurlijk helemaal niet kan. Stiekem gaat hij echter toch. Grappig verhaal en ook erg leuk getekend. Echt een boek voor kleine ballerina’s.

Ben jij ballet-fan?

Previous Post Next Post

1 reactie

  • Reply Van 26 tot 26 – Maart! | Bladzijde26 26 maart 2015 at 15:26

    […] hè dat ik vergeten was mijn post over de balletboeken te publiceren? Ik zat zeker nog met mijn hoofd bij de voorstelling, want […]

  • Ik wil wel reageren