Review

Review: De boekenapotheek aan de Seine | Nina George

Bladzijde 26, zin 1: “Maar ook dan was de stad zelf nog luidruchtig en opdringerig”.

De boekenapotheek aan de Seine | Nina George | Bladzijde26.nl

De boekenapotheek aan de Seine komt met stip binnen in mijn lijst met favoriete boeken ooit, en als ik gisteren wist wat ik nu weet had deze ook in mijn zwijmellijstje gestaan. Wat ongelooflijk heerlijk, dit verhaal over Jean Perdu, echt heel fijn!

Het is een boek voor als je van boeken houdt, van Frankrijk, van reizen over water, van prachtige zinnen, van bijzondere boekwinkels, van hele mooie tweede liefdes, van bijzondere personages of van dat allemaal tegelijk.

Waar gaat De boekenapotheek aan de Seine over?

Jean Perdu runt een bijzondere boekwinkel in een boot en leeft een teruggetrokken bestaan. Twintig jaar geleden is zijn eerste grote liefde, Manon, uit zijn leven verdwenen en nog steeds treurt hij om haar. Tot Catherine in zijn leven verschijnt, haar komst zet alles in beweging. Jean gaat met zijn boekwinkelboot op reis, op zoek naar Manon, vergezeld door een populaire jonge schrijver met een writer’s block en zijn katten Kafka en Lindgren.

Liefde

Nina George schreef over Jean Perdu en Catherine misschien wel één van de mooiste en meest tedere liefdesscènes ooit, in hoofdstuk 11 (vanaf blz. 71). Hier een (veel te) kort citaat:

“Jean Perdu voelde hoe de sidderingen zich in haar verspreidden. Ze kwamen uit het centrum onder haar navel, een beven en rollen dat zich uitbreidde als rimpelingen in het water. Hij omarmde haar van achteren, om haar steun te geven. 
Haar lichaam trilde en verried dat zij lang, heel lang onaangeraakt was gebleven. Ze was als een knop die in een verharde cocon opgesloten zat. 
Zo eenzaam. Zo alleen.”

Wat vind ik ervan?

Ik heb echt genoten van dit boek, zoveel prachtige zinnen om een origineel verhaal te schrijven en dan leest het ook nog eens heel vlot, je hebt het zo uit en je wil het eigenlijk meteen opnieuw lezen. Ik houd er ook van als een schrijver verwijst naar andere schrijvers, zodat je die allemaal wilt toevoegen aan je nog-lezen-lijst en je ook nog laat kennismaken met plekken die je meteen wilt gaan bezoeken. Dit is een boek om nog heel vaak terug te lezen. Het gaat dus op mijn wishlist want het verdient absoluut een plekje in mijn eigen boekenkast.

Heb jij dat ook wel eens, dat je een boek meteen opnieuw wilt lezen om nog eens te genieten van die mooie zinnen en personages zonder dat je afgeleid wordt door het willen weten hoe het afloopt?

Boek 9/53 #boekperweek

De boekenapotheek aan de Seine (Das Lavendelzimmer)
Nina George
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 2014

Ook van deze schrijver: Duizend kleuren blauw | Het hotel aan het einde van de wereld

Previous Post Next Post

1 reactie

  • Reply Review: De boekhandelaarster uit Orvieto | Valentina Pattavina | Bladzijde26 2 september 2015 at 10:28

    […] prettige wijze door het verhaal gevlochten al speelt het een minder grote rol dan in bijvoorbeeld  De boekenapotheek aan de Seine en De […]

  • Ik wil wel reageren