Over lezen

Outlander! Over de televisie-serie (en de boekenreeks natuurlijk)

Ja, je leest het goed, deze blogpost gaat gaat over televisie. Nou ja, een soort van dan. Het gaat natuurlijk over de boekverfilming, of misschien beter de boekvertelevisiëring, van de Reiziger-serie van Diana Gabaldon. Deze is verfilmd. Althans het eerste deel (en deel twee is in de maak!), onder de naam Outlander en ik ben absoluut fan!


Hierboven de officiële trailer.

Dé ontdekking van 2014

In m’n jaaroverzicht schreef ik al dat de Reiziger-serie van Diana Gabaldon voor mij echt de ontdekking was van 2014. Duizenden pagina’s heb ik inmiddels verslonden en ik moet mezelf er echt van weerhouden €40 te spenderen aan de laatste twee delen. Hopelijk zijn ze snel beschikbaar in de bieb!

Waar gaat De Reiziger over?

Even in het kort waar het over gaat. In 1945 is Claire Beauchamp in Schotland met haar echtgenoot Frank. Samen bezoeken zij de stenenkring van Craigh-na-Dun, Claire keert daar later alleen terug. Die tweede keer gebeurt er iets vreemds. Als ze de grootste steen aanraakt valt ze door de tijd… en belandt in 1743. Vrijwel direct komt ze in aanraking met een groep Schotse highlanders. Zij nemen haar mee in de veronderstelling dat ze een Engelse spion is. Zodoende raakt ze ver verwijderd van de stenen van Craigh-na-Dun en de in haar ogen enige mogelijke terugweg naar Frank.

De boeken en ook de tv-serie, vertellen het verhaal van Claire. Haar wanhopige zoektocht naar een ontsnappingsmogelijkheid, haar worsteling met de gewoontes van 1743, haar medische kennis, haar heimwee naar Frank en haar vriendschap met young Jamie, een knappe en sympathieke Schot.

Verfilming

Het is een verhaal dat gewoon smeekt om een verfilming. Denk aan dat prachtige Schotland en de fraaie kostuums (kilts!). Maar vooral ook aan de mogelijkheid het leven in Schotland in 1743 te bekijken door de ogen van een intelligente jonge vrouw uit 1945, wat het tot een soort dubbele tijdreis maakt.

Goed gecast

De hoofdrolspelers zijn fantastisch gecast, ik heb geen seconde moeite gehad om Sam Heughan, Tobias Menzies en Caitriona Balfe te accepteren als Jamie, Frank en Claire (in tegenstelling tot Daniel Radcliffe en Emma Watson in Harry Potter). Maar ook de verfilming an sich is goed gedaan. Vaak is daar Claire’s stem als voice over, ze vertelt dan wat ze denkt en voelt, als een soort dagboek waardoor je je makkelijk met haar identificeert. En ook bijzonder, de gesprekken in het Gaelic worden niet ondertiteld, net als voor Claire blijft het dus voor ons soms een raadsel wat de highlanders zeggen.

Lotte Verbeek

Maar ik zal niet teveel zeggen, je moet het immers zelf gaan zien! Of lezen, of allebei, want de boeken zijn ook fantastisch, en heerlijk dik. O ja, onze eigen Lotte Verbeek heeft ook een mooie rol als de geheimzinnige Geillis Duncan.

In Nederland is de serie te zien op HBO.

De titelsong is trouwens ook prachtig:

Original website

 

Previous Post Next Post

1 reactie

  • Reply Outlander – Diana Gabaldon | Lalagè leest 1 september 2016 at 08:08

    […] is wel het proberen waard als je dit nog niet kent. Want kijk maar eens wat Anna, Kim, Emmy en Marloes erover […]

  • Ik wil wel reageren