Review

Review: Het oneindige verhaal | Michael Ende

Ende-het-oneindige-verhaalBladzijde 26, zin 1: “Want dat kon hij – misschien was dat het enige dat hij werkelijk kon: zich iets voorstellen, en wel zo duidelijk dat hij het bijna zag en hoorde.”

Wat een heerlijk boek is dit! En wat ontzettend jammer dat ik het niet eerder heb ontdekt. En wat fijn dat ik het nu wel heb ontdekt en dat ik het dus nog vaak herlezen kan. Ik leende het van mijn schoonzusje, bedankt Miriam!

Ik kan me herinneren dat het op de basisschool al in de bieb stond. Maar om de één of andere reden sprak het me toen niet aan en later is het uit beeld geraakt. Maar nu dus op mijn “gelezen-lijst”.

Waar gaat Het oneindige verhaal over?

Het oneindige verhaal gaat over Bastiaan, hij is niet zo happy met zichzelf en wordt gepest. Op een dag is hij op de vlucht voor zijn pesters en komt dan in een boekwinkel terecht, als hij na enige tijd weer buiten staat heeft hij een boek gestolen. Geschrokken besluit hij dat hij niet naar huis kan, omdat hij zijn vader niet onder ogen wil komen. In plaats daarvan gaat hij naar school, niet naar de les, maar naar zolder en daar leest hij het “Het oneindige verhaal”.

Dit vertelt over het land Fantásië, dat is in rep en roer want de kleine koningin is ziek en niemand weet wat ze heeft. Atréjoe krijgt de opdracht op zoek te gaan naar dat wat haar kan genezen en gaat op reis. Hij beleeft vele avonturen en Bastiaan leeft hartstochtelijk met hem mee, zozeer zelfs dat hij in het verhaal verzeilt raakt en zelf ook allerlei avonturen beleeft.

Onwaarschijnlijke fantasie

De schrijver laat zien dat over een onwaarschijnlijke fantasie beschikt. Hij beschrijft verbazingwekkende wezens met prachtige namen, bizarre landschappen en spannende avonturen. Tegelijkertijd is het duidelijk een verhaal met een moraal, een sprookje, Bastiaan leert iets op zijn tocht en de lezer misschien ook. Ik heb echt genoten van het boek, het gaat dan ook op mijn wishlist voor een eigen exemplaar, dan kan ik het zo vaak herlezen als ik wil :).

Doe jij dat eigenlijk ook, boeken herlezen? En wat vond jij van Het oneindige verhaal?

Het oneindige verhaal (Die unendliche Geschichte)
Michael Ende
Uitgeverij Piramide,  2002

Previous Post Next Post

Nog geen reacties

Ik wil wel reageren