Review

Review: De Cirkel | Dave Eggers

Bladzijde 26, zin 1: “Als je eenmaal die ene account had, bracht die je naar alle uithoeken van het web, alle portals, alle betaalsites, overal waar je maar heen wilde.”

Heb je De Cirkel van Dave Eggers al gelezen? Nee? Doen! Zeker als je De Cirkel | Dave Eggers | Bladzijde26.nlinto social media bent. Of dan misschien juist niet, want voor je het weet bent je paranoia. Ik ben er nog niet uit of ik blij ben dat ik dit boek heb gelezen of niet. En of ik wel of niet blijf delen op social media (voorlopig wel).

Must-read

De Cirkel fascineert me. Ik merk dat ik er met anderen over wil praten, wil weten of dit boek ook hen verontrust. Ik heb het al aan verscheidene mensen aangeraden en vind het een absolute must-read voor mensen die van social media hun vak gemaakt hebben.

Waar gaat De Cirkel over?

Het verhaal gaat over Mae, een hoog opgeleide vrouw van midden twintig, die gaat werken bij De Cirkel, een soort Google/Facebook maar dan nog allesomvattender. De Cirkel heeft de gemeenschap en vooral delen hoog in het vaandel staan. Ze houdt niet van geheimen en verwacht dat je alles deelt met iedereen. Stapje voor stapje deelt Mae steeds meer over haar leven met bekenden en wildvreemden en bij iedere stap dacht ik: “doe het niet!”. Ik kreeg er echt buikpijn van om te zien hoe makkelijk hoogopgeleide mensen meegaan in het dogma van alles delen. Natuurlijk, het is fictie, maar het verontrustende vind ik dat ik me heel gemakkelijk kan voorstellen dat het inderdaad zo gaat.

Keerzijde

Het boek zette me aan het denken en ik ben er nog niet uit. Ik denk dat bepaalde zaken uit De Cirkel absoluut gaan gebeuren in de toekomst en sommige daarvan zullen zelfs positief zijn, maar ik hoop toch ook dat mensen op hun hoede blijven voor al te veel openheid en dat volledige transparantie ons bespaart blijft. Het lijkt me ronduit afschuwelijk als je nooit meer iets onder vier ogen kan bespreken omdat iedereen altijd met je mee kan kijken. Het maakt me ervan bewust dat delen heel leuk is maar dat het ook een keerzijde heeft en dat het zeker geen kwaad kan om mezelf altijd bewust te zijn van die keerzijde.

En jij, heb jij De Cirkel al gelezen? Wat vond je ervan? Durf je nog te delen?

De Cirkel (The Circle)
Dave Eggers
Lebowski publishers, 2013
Boek 5/53 #Boekperweek

Ander boek, zelfde schrijver, heel ander onderwerp: Een hologram voor de koning

Previous Post Next Post

Nog geen reacties

Ik wil wel reageren