Iets anders

Woord van het jaar 2014

Nu het einde van het jaar nadert verschijnen er her en der ook allerlei lijstjes, al dan niet met verkiezing. Van Dale (van de woordenboeken) doet ook mee met de trend en organiseert de Woord van het Jaar-verkiezing. Niet voor de eerste keer overigens en het levert ieder jaar weer een prachtige verzameling genomineerden op.

Genomineerd

Clownspiet
Crimiclown
Dagobertducktaks
Fotobom
Jihadgezin
Kalifaatganger
Moestuinsocialisme
Stemfie 
Straatintimidatie
Wegkijkstaat

Van Moestuinsocialisme heb ik nog nooit gehoord en ik ben toch echt een fervent nieuwsvolger, de rest vind ik typische modewoorden, hype-jes. Maar misschien is dat wel de bedoeling van deze verkiezing, de definitie van Woord van het Jaar is me niet geheel duidelijk. Als ik er vanuit ga dat het Woord van het Jaar typerend moet zijn voor 2014 dan ga ik voor Kalifaatganger, al verwacht ik dat dit in 2015 ook nog wel actueel zal zijn. De rest vind ik simpelweg te hyperig. Maar als het de hype van 2014 moet zijn, dan komt Clownspiet in aanmerking, al vraag ik me ook af waarom Stroopwafelpiet niet in het rijtje staat.

Betekenis-raden

Naast een overall Woord van het Jaar zijn er ook nog vijf categorieën: jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek. Hier wordt het voor mij helemaal betekenis-raden, heb jij ooit gehoord van: Spornoseksueel, Churchie of Koopkathedraal? Ik niet in ieder geval. Voor alle betekenissen kan je trouwens op de actiepagina van Van Dale terecht, de link staat onderaan deze blog.

Leuke prijzen

Als ik eerlijk ben vind ik dit een verkiezing van niets, maar de prijzen zijn leuk dus ik waag er wel een stem aan. En jij, op welk woord zou jij stemmen? Kans maken op die prijzen kan trouwens hier: http://woordvanhetjaar.vandale.nl/nl/

Previous Post Next Post

Nog geen reacties

Ik wil wel reageren