Over lezen

NS Publieksprijs – Leesontwikkelingen

Tsja, als rechtgeaarde leesverslaafde schuift zo’n stapel boeken als voor de NS Publieksprijs natuurlijk onmiddellijk mijn goede voornemen om heel regelmatig te bloggen aan de kant. Lezen gaat voor! Ik heb inmiddels vier van de zes boeken gelezen, een niet-publieksprijsboek als tussendoortje en twee jeugdboeken geluisterd. Zeg het maar… ik weet allang dat ik niet helemaal wijs ben, maar het is zo fijn.

FacebookOmslagfoto2014_zondertekst
De inwijdingsceremonie van de juryleden was erg leuk – het geeft toch wel een bijzondere sfeer om, met al die mensen die je niet kent en die elkaar ook niet kennen, iets gemeen te hebben, namelijk lezen. Een gesprekje met je buurvrouw is dus makkelijk aangeknoopt en de tijd in de wachtrij voor het signeren was zo voorbij.

Maar hoe ging dat dan die ceremonie?

Het was in het hoofdkantoor van NS, in hun eigen auditorium waar je je op een station waart, inclusief levensgrote treinen, Julia’s en vertraging op de blauwe borden. Karin de Groot presenteerde het festijn, eerst de formaliteiten: het ontruimingsplan en de eed. Die werd afgenomen door de directeur van het CPNB, Eppo van Nispen tot Sevenaer. Hij las voor en wij zeiden na, met “onze linkerhand op ons boekenhart”. Jammergenoeg kan ik me de exacte woorden niet meer voor de geest halen en ik kan de eed zo 1,2,3 niet terugvinden online. Het was een vrolijke eed in ieder geval, er werd veel gelachen.

Daarna waren er gesprekjes met de genomineerde auteurs. Herman Koch en Isa Hoes hadden een videobijdrage. En tot slot werden we uitgenodigd de tas op te halen, waren er broodjes en soep (in een heel klein borrelglaasje) en konden we in de rij gaan staan voor de handtekeningen. Isa Hoes meldde zich ook nog en zo heb ik nu vijf gesigneerde boeken in de kast. Stiekem toch wel leuk.

Meteen begonnen

Daarna in de trein begonnen met boek 1. Ik had besloten om de volgorde van de signeertafel aan te houden dus ik begon met Toen ik je zag. En jawel, de NS werkte meteen goed mee. Want uiteraard deed ik er twee keer zo lang over om thuis te komen als anders. Nou ja, een goed begin is het halve werk zullen we maar zeggen 😉

Hebben jullie al gestemd? Zo niet, doen hoor! Het kan via de link hieronder. Dan sponsor je ook meteen mij in de wedstrijd om het leesambassadeurschap (en dat levert een jaar lang gratis boeken op – en natuurlijk mag je die dan ook van me lenen.) Update: dit hoeft natuurlijk niet meer, de winnaar is inmiddels bekend.

Previous Post Next Post

Nog geen reacties

Ik wil wel reageren