Over lezen

Harry Potter kriebels

November is voor mij HarryPottermaand. Al jaren lees ik in deze maand alle boeken van deze serie opnieuw. Het zal iets in het weer zijn of de stand van de maan, maar om de één of andere mysterieuze reden begint mijn heksenbloed in november te kriebelen en moet ik gewoon Harry Potter lezen.

HarryPotter

Ontzettend goed vertaald

Sommige delen (de eerste vier) heb ik al zeker twintig keer gelezen. Ik had ze bij me toen ik een jaar in Lyon woonde en ze gingen behoorlijk stukgelezen mee terug naar Nederland. In Lyon las ik overigens ook een Engelse en Duitse versie van deel 1 en zag ik de eerste film in het Frans met Engelse ondertiteling, heel maf.

Maar ik lees de boeken het liefst in het Nederlands want ik ben groot fan van de vertaling, ik vind het zo ontzettend knap gedaan, al die bijzondere creaties van Rowling hebben in het Nederlands precies de goede namen. In het Frans was dat bijvoorbeeld niet en dan verliezen de boeken toch aan kracht.

Tikkeltje freaky?

Deel 7 heb ik trouwens ook in het Engels gelezen, ik wilde voorkomen dat ik ergens per ongeluk zou lezen hoe het afliep voordat de Nederlandse vertaling uit was. En als ik eerlijk ben, eigenlijk wilde ik er ook niet op wachten, ik was veel te nieuwsgierig. Ik beken: “ik ben zo’n freak die de boeken kocht op de dag dat ze uitkwamen”. Het was trouwens ook weer niet zo erg dat ik gehuld in mantel en met een puntmuts in de rij stond. Maar ik blijf het jammer vinden dat er nooit meer een volgend deel zal komen.

Daarom!

Wat Harry Potter zo leuk maakt? Het is een ongelooflijk compleet verhaal, er gebeurt veel, heel veel, er zijn veel bijzondere personages en toch is er niets overbodig. Alle personages komen minstens één keer terug in het verhaal, alle gebeurtenissen leiden ergens toe. Heel knap.

En vooral ook heel leuk, want het is ook gewoon een spannend verhaal, regelmatig grappig en soms zelfs ontroerend. Ik geniet echt van de vondsten van Rowling, ze creëert een wereld die misschien wel echt kan bestaan. Het is fantasy, maar wel fantasy die in onze wereld geaard is. Als ik verdiept ben in de boeken dan geloof ik bijna echt dat het kan, dat er een tovenaarswereld bestaat en dat het mij ook had kunnen overkomen. Hoe gaaf zou dat zijn? Leerling zijn op Zweinstein!

Ik word er gewoon heel blij van, dus ik ga vanavond gewoon De Steen der Wijzen weer openslaan.

En jij, ben je ook Harry Potter-fan, of vond je het helemaal niets? Of heb je het nog nooit geprobeerd? Ik ben heel benieuwd.

Previous Post Next Post

3 Reacties

 • Reply De boeken van mijn leven – vrij naar mijn favoriete rubriek in Flow Magazine | Bladzijde26 1 juni 2015 at 20:08

  […] op de dag van verschijnen gekocht en gelezen. Fantastisch! Ik herlees ze nog ieder jaar (daar blogde ik al eens over) en blijf ze geweldig vinden. Het zijn boeken waarvan ik vind dat iedereen ze moet […]

 • Reply Angela 16 augustus 2015 at 15:09

  Harry Potter is geweldig! Helaas ben ik daar pas sinds een jaar achter.

  • Reply Marloes 17 augustus 2015 at 10:35

   Harry Potter is fantastisch, ik ben gewoon jaloers op mensen die hem nog niet hebben ontdekt!

  Ik wil wel reageren