Review

Leven na leven | Kate Atkinson | Review

Bladzijde 26, zin 1: Helaas, een blanco pagina deze keer. Daarom de laatste zin van bladzijde 25 van Leven na leven: “‘Is er toevallig soms wat van mevrouw Glovers uitstekende piccalilly?”

Atkinson_Leven-na-levenVorige week las ik dit boek van Kate Atkinson. Het stond nog niet lang op mijn “nog te lezen”-lijstje en ik vond het in de bieb. De flaptekst klonk interessant en dus nam ik het mee.

Waar gaat Leven na leven over?

De hoofdpersoon is Ursula Todd, een Engelse, geboren in februari 1910, aan het begin van een boeiend tijdperk dus, met twee wereldoorlogen in het vooruitzicht. Haar leventje is nogal ongewoon, omdat ze steeds weer doodgaat en opnieuw lijkt te beginnen. Ze groeit op in een dorp in de nabijheid van Londen, in een gezin met vijf kinderen (3 jongens, 2 meisjes), vader vecht in de oorlog, moeder is thuis.

Wat het precies is weet Ursula niet, maar ze weet soms dat er iets naars gaat gebeuren en dat ze dat moet voorkomen, dat probeert ze uit alle macht, maar dat heeft niet altijd het gewenste resultaat. Haar worsteling met deze eigenschap wordt mooi weergegeven, maar wat vooral boeit is het steeds opnieuw verteld worden van situaties die je al kent, maar die in weer een nieuw leven van Ursula anders verlopen. Er zijn alleen al 11 versies van Ursula’s geboortedag! Ik was daardoor heel benieuwd naar wat ze doet in de situatie waarmee het boek opent, verandert ze de wereldgeschiedenis?

Wat vind ik ervan?

Dit wás echt een interessant boek! Mooi ook, maar ik was vooral geboeid door het concept. Steeds opnieuw je leven te beleven, pas je dan dingen aan? Zeg je iets anders tegen die potentiële werkgever? En als je besluit op een dag thuis te blijven omdat de vorige keer dat je die dag beleefde je vader overleed, wat gebeurt er dan? Gaat hij toch dood? Of… Dat is waar dit boek overgaat.

Zou jij het willen, een bestaan zoals Ursula? De kans krijgen om steeds opnieuw te beginnen totdat het perfect is? Of totdat jij het goed genoeg vind? Ik ben er nog niet uit. Maar ik ga in ieder geval nog iets lezen van Kate Atkinson.

Leven na leven
Kate Atkinson
Uitgeverij Atlas Contact, 2013

Update 2021: Als je dit boek leuk vond, lees dan ook zeker Middernachtbibliotheek van Matt Haig.

Previous Post Next Post

Nog geen reacties

Ik wil wel reageren