Review

Review: De Boekendief | Markus Zusak

Bladzijde26, zin 1: “Hoe het gebeurde Eerst was er een hevige hoestbui. Een bezielde hoestbui bijna. En even later – niets.”

De boekendief | Markus Zusak | Bladzijde26.nl

Update 10-01-2024

Meer dan 10 jaar nadat ik deze review schreef, las ik dit boek opnieuw. En opnieuw ben ik diep onder de indruk. Wat een prachtig verteld verhaal. Zo creatief ook, want Zusak gebruikt verschillende vertelvormen en zelfs illustraties. Heel bijzonder! Absoluut een aanrader dit boek, lezen dus!

De boekendief dus, van Markus Zusak, met als ondertitel “Wanneer de Dood een verhaal vertelt, kun je maar beter luisteren.”. Klinkt onheilspellend, maar het valt mee. Het is vooral een heel mooie vertelling over de dagelijkse kleine en tegelijkertijd zulke grote dingen die een meisje aan het begin van en tijdens WOII meemaakt.

Het is trouwens ook verfilmd, mocht dat meer iets voor jou zijn. Ik heb ‘m niet gezien, dus geen idee of de film recht doet aan het boek. Bekijk The book thief op IMDB

Waar gaat De boekendief over?

De dood vertelt het verhaal van Liesel, een meisje van negen dat vlak voor het begin van WOII in een pleeggezin terechtkomt. Haar ‘nieuwe’ mama heeft een wonderlijke manier van communiceren – met veel gekijf en gescheld – maar blijkt toch eigenlijk heel lief. Van haar nieuwe papa leert ze lezen.

Liesel raakt bevriend met buurjongen Rudy, met de andere kinderen in de Himmelstraat voetballen ze op straat. Langzaam krijgt Hitler steeds meer invloed en wordt ook Liesel geconfronteerd met de oorlog. Zo is daar Max, de Joodse onderduiker in de kelder, er zijn de luchtalarmen en de honger. Ook boeken zijn schaars en bovendien is er geen geld dus vindt Liesel andere manieren om haar leeshonger te stillen. Ze wordt de boekendief.

Wat vond ik ervan?

Zo ontzettend het lezen waard dit boek!

Het verhaal is soms bijna beklemmend, juist doordat niet alles uitgekauwd wordt en voorkennis wordt verondersteld. Dat leest trouwens wel zo prettig. De dood vervlecht het verhaal van Liesel met zijn eigen inzichten en dat is in het begin even wennen. Maar lees vooral door, want het is een prachtig verhaal. Vol mooie vondsten, zoals het geïllustreerde verhaal van Max over de Woordenschudder.

Ik heb ook enorm genoten van Zusaks talent om zijn woorden zo te kiezen dat je ze kan voelen. Dat had ik bijvoorbeeld bij deze zinnen:

“‘Ik kom alleen voor de was.’ Liesel voelde het bloed in haar lichaam opdrogen. Het verpulverde. Ze brak bijna in stukjes boven aan die trap.”

Alleen daarom al, en ook zeker omdat Liesel zo van lezen houdt, is De boekendief een aanrader.

Welk boek heb jij onlangs herlezen?

De boekendief (The book thief)
Markus Zusak (Vertaling: Annemarie Lodewijk)
Met illustraties van Trudy White
The House of Books, 2005

⭐⭐⭐⭐⭐

Previous Post Next Post

Nog geen reacties

Ik wil wel reageren