Review

Review: De Boekendief | Markus Zusak

Bladzijde26, zin 1: “Hoe het gebeurde Eerst was er een hevige hoestbui.”

De boekendief | Markus Zusak | Bladzijde26.nl

Dit boek stond al een tijdje op mijn “nog-eens-lezen-lijstje”, het werd me ooit getipt door vrienden die altijd goed zijn voor goede leestips.

De boekendief dus, van Markus Zusak, met als ondertitel “Wanneer de Dood een verhaal vertelt, kun je maar beter luisteren.”. Klinkt onheilspellend, maar het valt mee. Het is vooral een heel mooie vertelling over de dagelijkse kleine en tegelijkertijd zulke grote dingen die een meisje aan het begin van en tijdens WOII meemaakt.

Waar gaat De boekendief over?

De dood vertelt het verhaal van Liesel, een meisje van negen dat vlak voor het begin van WOII geadopteerd wordt. In haar nieuwe gezin leert ze lezen en raakt ze bevriend met Rudy van verderop in de straat, heel gewoon. Maar langzaam krijgt Hitler steeds meer invloed en wordt ook Liesel geconfronteerd met de oorlog. Zo is daar Max, de Joodse onderduiker in de kelder, en zijn daar de luchtalarmen en de honger. Ook boeken zijn schaars en bovendien is er geen geld dus vindt Liesel andere manieren om haar leeshonger te stillen.

Wat vond ik ervan?

Het verhaal is soms bijna beklemmend, juist doordat niet alles uitgekauwd wordt, voorkennis wordt verondersteld, en dat leest wel zo prettig. De dood vervlecht het verhaal van Liesel met zijn eigen inzichten en dat is in het begin even wennen. Maar lees vooral door, want het is een prachtig verhaal. Vol mooie vondsten. Zoals het verhaal van Max over de Woordenschudder. Alleen daarom al, en omdat Liesel zo van lezen houdt is het een aanrader.

De boekendief
Markus Zusak
The House of Books, 2005

Previous Post Next Post

Nog geen reacties

Ik wil wel reageren